ALPET

11 “sekretet” e mirëmbajtjes së makinës suaj – Si të kujdeseni në mënyrë praktike

Mirëmbajtja e duhur e makinës suaj është çelësi për ta mbajtur atë në gjendje të sigurt. Mos harroni se nëse jeni ju drejtuesi i automjetit, atëherë nuk ju duhet të mendoni vetëm për veten, por dhe për pasagjerët. Më poshtë, gjeni “udhëzuesin” për mirëmbajtjen e makinës suaj. Inspektimi dhe mirëmbajtja e gomave Njohja se si …

11 “sekretet” e mirëmbajtjes së makinës suaj – Si të kujdeseni në mënyrë praktike Read More »

Makina nuk ndizet në mot të ftohtë? Shkaqet e mundshme dhe mënyra për ta vënë në lëvizje përsëri

Makina të mbuluara me brymë, motorë që nuk ndizen dhe rrugë me akull, janë disa nga vështirësitë e shumta që sjell stina e dimrit. Por mos e humbni shpresën – ka disa gjëra që mund të bëni për një automjet që nuk ndizet dhe udhëzuesi ynë është këtu për t’ju ndihmuar. Pse nuk ndizet makina …

Makina nuk ndizet në mot të ftohtë? Shkaqet e mundshme dhe mënyra për ta vënë në lëvizje përsëri Read More »

Tendenca/ Makina me naftë apo me benzinë? Çfarë po zgjedhin më shumë shqiptarët Shqiptarët vijojnë të preferojnë makinat me naftë kundrejt atyre me benzinë.

Referuar të dhënave të Drejtorisë së Përgjithshme të Shërbimeve të Transportit Rrugor, rezulton se në regjistrimet e reja të mjeteve (të importuara dhe të shitura nga koncesionarët në vend), pjesa më e madhe e tyre përdorin si lëndë djegëse naftën. Nga 46 mijë e 613 mjete motorike që janë regjistruiar për herë të parë në …

Tendenca/ Makina me naftë apo me benzinë? Çfarë po zgjedhin më shumë shqiptarët Shqiptarët vijojnë të preferojnë makinat me naftë kundrejt atyre me benzinë. Read More »

Statistikat/ Shumica e shqiptarëve i kanë makinat gjermane! Dominojnë ato me naftë dhe motor të vogël

Shqipëria ka gjithsej 628 mijë e 937 mjete aktive. Referuar të dhënave ta publikuara nga INSTAT rezulton se mjetet rrugore sipas llojit që zënë përqindjen më të madhe ndaj numrit gjithsej të mjeteve rrugore rezultojnë “Autoveturat” (79,5 %), “Automjetet për transport të përzier” (7,1 %) dhe “Motomjetet” (6,0 %). Numri gjithsej i autoveturave rezulton 499.779. …

Statistikat/ Shumica e shqiptarëve i kanë makinat gjermane! Dominojnë ato me naftë dhe motor të vogël Read More »

Si të kuptoni nëse po përdorni karburant cilësor për makinën tuaj

Kur vjen momenti për të rimbushur automjetin, njerëzit shpesh zgjedhin karburantin më të lirë thjesht sepse është më lehtë në portofol. Ata mund të mendojnë, “të gjitha karburantet e mbajnë makinën në punë, apo jo? Pra, cfarë problemi mund të ketë? ” Ndërsa blerja e një karburanti të lirë mund të jetë e volitshme për …

Si të kuptoni nëse po përdorni karburant cilësor për makinën tuaj Read More »

Ju zë makina?!  10 këshilla për të parandaluar problemet në udhëtim  

Sëmundja e lëvizjes (kur të zë makina apo deti) është një shqetësim shumë i zakonshëm i veshit të brendshëm që shkaktohet nga lëvizja e përsëritur. Çdokush mund të vuajë nga ky problem por më të prekurit janë fëmijët nga 2 deri në 12 vjeç, gratë shtatzëna dhe njerëzit që janë të prirur për migrenë. Përveç …

Ju zë makina?!  10 këshilla për të parandaluar problemet në udhëtim   Read More »

Çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni nëse iu ndizet llamba e karburantit?

Kujt nuk i ka ndodhur që ndërsa udhëton me makinë t’i ndizet drita e kuqe e karburantit. Edhe pse nuk ka një standard sa i përket karburantit të mbetur në sebator kur drita ndizet, në përgjithësi mund të bëhen rreth 60 kilometra. Por nëse gjendeni pa një ide se sa duhet për të arritur deri …

Çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni nëse iu ndizet llamba e karburantit? Read More »

Bashkimi Europian kërkon që prodhuesit e makinave elektrike të shtojnë zhurmë të rreme te motorët

Automjetet elektrike kanë pasur një ndikim pozitiv si pjesë e përgjigjes ndaj krizës klimatike, por për disa njerëz ato paraqesin një rrezik të ri. Këmbësorët mund të kenë probleme për të dëgjuar automjetet e qeta elektrike dhe hibride që qarkullojnë. Kjo paraqet një rrezik të veçantë për njerëzit e verbër dhe me vështirësi shikimi. Për …

Bashkimi Europian kërkon që prodhuesit e makinave elektrike të shtojnë zhurmë të rreme te motorët Read More »

Revolucioni i makinave elektrike po vjen, kjo është ajo që duhet të ndodhë së pari

Makinat elektrike ende janë një risi, por kjo nuk do të zgjasë edhe për shumë. Shumë shpejt makinat elektrike do të jenë vetëm makina si pjesa tjetër aktuale. New Energy Finance parashikon se pas 20 vitesh, mbi 50% e makinave të reja të shitura do të jenë elektrike. Por ka akoma probleme që duhen zgjidhur …

Revolucioni i makinave elektrike po vjen, kjo është ajo që duhet të ndodhë së pari Read More »

Pse kompanitë më të mëdha të prodhimit të makinave po shkurtojnë emetimin e gazeve?

Gjigandët e prodhimit të makinave po ecin përpara me planet për të bërë më shumë automjete efikase për tregun e SHBA, pavarësisht planeve të administratës Trump për të rivendosur rregulla të reja. Ford, Honda, Volkswagen dhe BMW “rrëmbyen” një rregullore sa i përket cilësisë së ajrit në Kaliforni. Kompanitë premtojnë se do të shpërndajnë flotën …

Pse kompanitë më të mëdha të prodhimit të makinave po shkurtojnë emetimin e gazeve? Read More »