ALPET

Makinat elektrike bëhen realitet edhe për ata që s’kanë para – Vjen risia e transformimit të makinës se vjetër me naftë

Me 5000€ mund të transformoni makinën tuaj 10-vjeçare me naftë në një makinë elektrike. Kjo do të bënte makinën të përshtatshme me rregullat dhe standardet e qarkullimit. Start-up francez Transition-One ka zhvilluar një teknologji që shton një motor elektrik, bateri dhe një pult. Testimi është kryer në modelet më të vjetra të Fiat Chrysler Automobiles …

Makinat elektrike bëhen realitet edhe për ata që s’kanë para – Vjen risia e transformimit të makinës se vjetër me naftë Read More »

A e dini pse kilometrazhet shkojnë deri në 260 km/orë edhe pse makinat nuk mund të ecin kaq shpejt?

Një pjesë e madhe e matësve të shpejtësisë arrin deri në 230-260 kilometra në orë, edhe pse makinat nuk janë projektuar për të arritur një shpejtësi të tillë. Po pse është vendosur një kilometrazh i tillë, për makinat e zakonshme? Kjo është një praktikë e kompanive të automjeteve që prodhojnë kilometrazhe në seri për automjete …

A e dini pse kilometrazhet shkojnë deri në 260 km/orë edhe pse makinat nuk mund të ecin kaq shpejt? Read More »

A e dini se kush e ka realizuar udhëtimin e parë me makinë në histori?

Ishte Bertha Ringer, bashkëshortja e Carl Benz, shpikësit të makinës së parë, “Benz Patent Motorwagen” në 1886 që kreu udhëtimin e parë në histori me makinë. Bertha që në fejesë kishte financuar dhe mbështetur Carl Benz në  kërkimet e tij. Pas patentimit të shpikjes, me 5 gusht të vitit 1888 Bertha mori me vete 2 …

A e dini se kush e ka realizuar udhëtimin e parë me makinë në histori? Read More »

A e dini se pse disa makina e kanë portën e karburantit në anën e shoferit e disa të tjera në anën e pasagjerit?!

Jo të gjitha makinat e kanë në njërën anë portën e furnizimit me karburant. Disa e kanë në anën e shoferit ndërsa disa të tjera në anën e pasagjerit. Dhe kjo ka një arsye! Në fakt, në projektimin e makinave, askush nuk e konfirmon nëse preferenca e shoferëve është faktor përcaktues megjithatë ka një rregullore …

A e dini se pse disa makina e kanë portën e karburantit në anën e shoferit e disa të tjera në anën e pasagjerit?! Read More »