11 “sekretet” e mirëmbajtjes së makinës suaj – Si të kujdeseni në mënyrë praktike

Mirëmbajtja e duhur e makinës suaj është çelësi për ta mbajtur atë në gjendje të sigurt. Mos harroni se nëse jeni ju drejtuesi i automjetit, atëherë nuk ju duhet të mendoni vetëm për veten, por dhe për pasagjerët. Më poshtë, gjeni “udhëzuesin” për mirëmbajtjen e makinës suaj.

Inspektimi dhe mirëmbajtja e gomave

Njohja se si të ruani presionin e gomave të makinës mund të ndihmojë në zvogëlimin e konsumimit të tyre. Kontrollimi i presionit të gomave përfshin gjetjen e presionit të rekomanduar dhe fryrjen apo shfryrjen e gomave në përputhje me rrethanat.

Një gomë e rënë është rrezik për makinën dhe për ju. Ka disa hapa parandalues që mund të ndërmerrni në shmangien e një shpërthimi, duke përfshirë këtu konvergjencën e gomave çdo 8.000 deri në 16.000 kilometra.

Ndërrimi i vajit  

Kontrolli dhe ndërrimi në mënyrë rutinë i vajit të makinës suaj është thelbësor për të mbajtur motorin në gjendje të rregullt. Kontrolloni vajin e makinës suaj çdo muaj dhe ndryshojeni atë siç udhëzohet në manualin e përdorimit të makinës.

Mund ta ndërroni vajin vetë ose ta çoni në një qendër shërbimi. Nëse vendosni ta bëni vetë, mësoni hapat e nevojshëm për të kulluar lëngun, vendosni nivelin e duhur të vajit dhe hidhni vajin e vjetër.

Ju gjithashtu duhet të dini se cili lloj vaji motorik është më i miri për makinën tuaj, pavarësisht nëse e ndërroni vajin vetë ose e çoni atë në një qendër shërbimi. Kjo në përgjithësi do të thotë të konsideroni tre gjëra – viskozitetin e vajit, nëse duhet të përdorni vaj sintetik kundrejt atij jo-sintetik, si dhe kilometrazhin e makinës suaj.

Kontrolli i vajrave

Ekzistojnë disa lëngje që duhen mbajtur në nivelet e duhura, për mirëmbajtjen e makinës suaj. Sipas Popular Mechanics, ju ose mekaniku juaj duhet të kontrolloni:

Vajin e makinës

Gazin e kondicioner

Vajin e motorit

Alkooli i frenave

Vaji i kamios

Një rrjedhje i ndonjërit  prej këtyre vajrave mund të ndikojë në mënyrën e drejtimit të makinës suaj. Nëse dalloni një rrjedhje, mund të jeni në gjendje të identifikoni lëngun nga ngjyra e tij. Kjo mund t’ju ndihmojë ju dhe mekanikun tuaj të përcaktoni se nga vjen rrjedhja dhe po ashtu, në përshpejtimin e procesit të riparimit.

Testoni Dritat

Një llambë e thyer ose e djegur është një rrezik për sigurinë tuaj. Mësoni se si të inspektoni plotësisht çdo llambë në makinën tuaj. Fenerët janë dritat kryesore të sigurisë në makinën tuaj. Konsideroni ndërmarrjen e disa hapave shtesë për t’i ndihmuar ata të shkëlqejnë të ndritshëm, të tilla si pastrimi i lenteve dhe zëvendësimi i llambave ndërsa kur dritat fillojnë të errësohen.

Zëvendësoni fshirëset e xhamave

Nëse pastruesit tuaj nuk po funksionojnë si dikur, mos e lini problemin të zgjatet. Tehu i dëmtuar ose i konsumuar mund të zvogëlojë pamjen gjatë një shiu të madh ose një stuhi dëbore. Të dini se si të inspektoni rregullisht  fshirësit tuaj dhe t’i zëvendësoni ato kur është e nevojshme është një mënyrë për t’ju ndihmuar të mbani makinën tuaj të sigurt.

Ndryshoni filtrat e ajrit

Një filtër ajri i ndotur i motorit mund të lejojë papastërti dhe grimca të tjera në motorin e makinës dhe të zvogëlojë efikasitetin e tij. Kontrolloni filtrin e ajrit të makinës suaj një herë në vit dhe zëvendësojeni atë sipas nevojës.

Kontrolli teknik i makinës

Disa detyra rutinë të kujdesit për makinën mund të bëhen në shtëpi, por të tjerët kërkojnë teknikë të trajnuar. Merrni makinën tuaj tek një teknik nëse ndizet drita e motorit kontrollues. Teknikët e trajnuar mund të diagnostikojnë problemin përmes portës së diagnostikimit në bord të makinës.

Kontrolli i frenave

Airbags-at e frenave të makinës suaj gjithashtu kërkojnë kontroll të rregullt. Gjatë dhënies së makinës dëgjoni çdo zhurmë të frenave dhe kushtojini vëmendje dridhjeve nga pedali i frenave. Nëse lind ndonjë shqetësim, këshillohuni me një qendër shërbimi sa më shpejt të jetë e mundur.

Lani makinën

Makina juaj i nënshtrohet të gjithë elementëve, nga kripa e rrugës dhe shkrirja e akullit në dimër, te lëngjet e pemëve dhe jashtëqitjet e zogjve në verë. Disa nga këto rreziqe nuk janë vetëm të shëmtuara por mund të shkaktojnë dëme në bojë.  Mbajtja e makinës suaj  pastër mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit afatgjatë.

Rishikoni sigurimin tuaj të makinës

Ashtu si kontrollet e rregullta të makinës, është një ide e mirë të rishikoni politikën tuaj të sigurimit të makinës herë pas here. Kjo mund të ndihmojë në sigurimin që mbulimet, kufijtë dhe zbritjet e sigurimit tuaj të makinës të jenë të azhurnuara dhe të përshtatshme për situatën aktuale.

Kontrolloni rripin e fazës së motorit

Mbajtja e rripit të fazës së motorit në gjendje të mirë mund të ndihmojë që makina juaj të funksionojë dhe po ashtu të shmangni rrugë të prishur. Nëse ky rrip këputet apo dëmtohet, shumë sisteme të makinës suaj mund të dështojnë. Kontrolli i rripit të fazës çdo herë që ndryshoni vajin, ju ndihmon të siguroheni që janë në gjendje të mirë dhe nuk kanë nevojë për ndërrim.

Mbajtja e makinës tuaj në gjendje të mirë mund t’ju ndihmojë të mbani të sigurt ju dhe udhëtarët tuaj. Dhe mbani mend, nëse nuk jeni ndonjëherë të sigurt se si të inspektoni ose zëvendësoni një pjesë të makinës, sigurohuni që të kontaktoni një mekanik lokal për ndihmë.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp